Tidspassning och pålitlighet

Då och då händer det att man hamnar i olika konstellationer där andras tidspassning är avgörande för hela projektet. När deadline närmar sig med stormsteg och de övriga i projektet börjar bli oroliga för om man kommer att kunna leverera i tid så väcks en viss oro för om valet av samarbetspartner verkligen var så rätt. Det som på pappret såg så bra ut visar sig i verkligheten vara ett stressmoment. Jag ska erkänna att jag stött på många sådana samarbetspartners genom åren och de samarbetena slutar alltid på samma sätt. Samarbetet avslutas för att man behöver gardera sig mot missad deadline.

Men händer det någonsin att man själv är den som inte håller deadline? Visst har det också hänt, men min upplevelse är att det inte skett lika ofta. Inte för att jag på något vis skulle vara bättre än andra på att hålla deadline, utan det beror säkerligen på andra orsaker. Sådant som jag nog inte ens är rätt person att svara på. Helt enkelt för att jag inte vet. Alltså, jag har ingen insikt i vad som får andra att dra ut på leveranstiden, men jag vet mycket väl var jag själv fallerar och vad jag prioriterar.

Jag brukar prioritera sådant som påverkar andras arbetssituation. Det har alltid högre prio än sådant som bara påverkar mig och mitt eget arbete. Min egen påverkan på min egen deadline är lättare att ha kontroll över än vad andra kanske tänker om mig när jag inte håller avtalad leveranstid. Därför hamnar det högre i prioritetsordningen. Jag vill helt enkelt inte vara en bromskloss. Jag ogillar bromsklossar då de lätt uppfattas som hinder i utveckling och skapande, så det sista jag vill är att vara en själv.

Pålitlighet då? Påverkar ens förmåga att passa avtalade tider även ens pålitlighet? Jag skulle svara ja på den frågan, men jag är väl medveten om att inte alla skulle göra det. Vissa verkar tänka att det bara är kvaliteten som räknas för ett lyckat resultat, medan jag anser att om det inte levereras enligt tidsplan så riskeras kvaliteten oavsett hur bra den är, eftersom arbetet levererats för sent. Kanske till och med så sent att projektet kraschar och tappar sitt värde helt och hållet. Sådant har varit på väg att ske väldigt många gånger och varje gång påverkar valet av medarbetare i framtida projekt.

Det spelar liksom inte så stor roll om man producerat världens bästa produkt om den inte släppts inom avtalad tid. Om kunderna är missnöjda med leveransen är ju avgörande för om man gjort bra ifrån sig eller om man misslyckats totalt.

Hur tänker du kring deadlines?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.