Multi Level Marketing, MLM

Jag lyssnade en gång på ett föredrag där en person gav sina bästa tips för att lyckas med försäljning. Det bästa hon visste var att stöta ihop med människor som hon inte träffat på länge. För hon visste att det skulle ge henne en möjlighet att berätta om vad hon jobbar med. Jag kan hålla med om att vi svenskar är rätt förutsägbara på det sättet. Våra yrken är oftast inte det första vi pratar med främlingar om men personer som vi på något sätt haft en relation med tidigare (exempelvis gamla kollegor eller barndomskamrater) så kan man vara rätt säker på att frågan ”Och vad jobbar du med nu?” kommer.

De allra flesta människor är mindre förtjusta i att vara tvungna att lyssna till reklam, oavsett om det gäller i tv, radio, telefon eller i vanliga samtal. Men, som föredragshållaren glatt påpekade, när frågan om vad du jobbar med ställs så har du fått en inbjudan till att pitcha dina varor eller tjänster.

Multi Level Marketing (MLM) innebär att sälja direkt till konsumenter. Då gäller det att ta varje tillfälle som ges att sälja. De som ägnar sig åt MLM brukar dock påpeka att de säljer inte – de rekommenderar.

Personligen har jag svårt för MLM. Jag ogillar pyramidstrukturen och tanken att pracka på vänner saker de kanske inte behöver. Samtidigt har jag flera vänner som ägnar sig åt MLM-försäljning och som gillar det. Vänner som inte försöker sälja produkter till mig. Det finns till och med en del produkter som jag regelbundet köper. För att jag gillar produkterna trots att de är tillverkade av MLM-företag.

Så vad menar jag med pyramidstruktur? Jo, själva grunden med MLM är att tillverkaren av produkterna inte står för en egen säljorganisation. Istället rekryteras enskilda personer som köper produkter till rabatterat pris och sedan säljer till sitt eget nätverk. Den enskilda personen uppmanas att köpa alla produkter för eget bruk så att man vet vad man pratar om när kunder ställer frågor. Man uppmanas också att delta på mässor för att visa upp produkterna. Genom tillverkaren kan den enskilda personen köpa snygga kläder samt andra profil – och mässprodukter. Den som är anställd av ett företag som ofta deltar på olika mässor får detta utan kostnad av arbets- eller uppdragsgivaren. Men hos MLM-företagen får du ingenting gratis.

Med ett väl uppbyggt nätverk kan du tjäna en hel del pengar på att sälja produkter. Men det som gör ekonomisk skillnad är om du rekryterar nya säljare. Då får du nämligen en del av vinsten av det som ”dina” säljare lyckas sälja. Det är detta som är pyramidstrukturen. Den som är högst upp i pyramiden tjänar mest.

Det finns både seriösa och oseriösa aktörer inom MLM. Bra eller dåliga produkter. Och framför allt är det upp till var och en att bestämma om man vill bli en återförsäljare eller inte. Även om jag inte gillar strukturen inom MLM så finns det en del att lära om nätverksmarknadsföring.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.